ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ.

Σχολειό και Εκκλησιά αντάμα!!!
   Την Τετάρτη 15η του Μάη και μάλιστα την τελευταία διδακτική ώρα, η δασκάλα μας, κα Σοφία Νικολαΐδου της 5ης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, επέλεξε να την κάνει κάνει στην εκκλησιά της Ενορίας της, μια και το θέμα που είχαν στα θρησκευτικά τους, ήταν οι ιεροί ναοί, η αρχιτεκτονική, τα ιερά σκεύη και γενικά οι χώροι των ναών και η χρηστικότητα τους ανά τους αιώνες.

    Έτσι η κα Σοφία συνεννοήθηκε από την προηγουμένη με τον ιερέα εφημέριο του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, π. Χρυσόστομο Τελίδη και με την σύμφωνη γνώμη και της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου μας, κας Μαρίας Μπαζιάκου,  του μοναδικού στους Ανθοκήπους, παρότι οι ανάγκες σε διδακτικές αίθουσες έχουν αυξηθεί παράλληλα με την αύξηση των παιδιών, που με την ευλογία των Αγίων Θεοπατόρων, των Αγίων προστατών της τεκνοποιΐας, της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωακείμ, κατέκλυσαν τον τόπο μας και την συνοικία των Ανθοκήπων, πραγματοποίησε το μάθημα των θρησκευτικών μέσα στον ναό και μάλιστα είχαν την ευκαιρία οι μαθητές να βλέπουν και να ακούν από τον ιερέα μας όλα όσα χρειάζονταν να διδαχθούν.

    Ο νάρθηκας, ο κυρίως ναός, τα κλίτη, ο σολέας, τα αναλόγια, το Άγιο Βήμα με την Αγία Τράπεζα και την Αγία Πρόθεση, όλα τα είδαν τα παιδιά, τα αγόρια ιδιαίτερα δε, είχαν την ευκαιρία να μπουν και στο ιερό του Ναού και ο ιερέας μας να τους δείξει από κοντά και τα ιερά σκεύη, τον νιπτήρα με το χωνευτήρι και όλους του υπόλοιπους χώρους στο ιερό, που τα κορίτσια εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να δουν.

    Ο χρόνος όμως ήταν περιορισμένος και μετά βίας κατάφερε ο ιερέας μας να τους δείξει όλα τα μέρη του ναού μας, αφήνοντας έτσι και πολλά ανεξερεύνητα σημεία και αρκετές πληροφορίες για την επόμενη εξόρμηση τους, που όπως του υποσχέθηκε η δασκάλα τους, κα Σοφία θα γίνει σύντομα, τότε που το μάθημα των θρησκευτικών τους θα έχει να κάνει με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως και που θα έρθουν να μάθουν γιαυτό στον ναό μας και αν θέλουν να το κάνουν και πράξη και "επι τη ευκαιρία" να συνεχίσουν και την περιήγηση που άφησαν την προηγούμενη φορά στην μέση και έτσι να γνωρίσουν και τον υπόλοιπο ναό και τα μυστικά του, που δεν καταφέρνουν να τα δουν και να τα παρατηρήσουν κατά τις Κυριακάτικες προσκυνηματικές επισκέψεις τους.

    Ο π. Χρυσόστομος αποχαιρέτησε ένα-ένα όλα τα παιδιά του Ε2 τμήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ανθοκήπων με τις ευχές του και το αναστάσιμο μήνυμα "Χριστός Ανέστη", αλλά με ένα μικρό γλύκισμα για να ανταποδώσει την γλυκιά αίσθηση που του άφησαν τα παιδιά του σχολειού της γειτονιάς του, η αθωότητα του βλέμματος τους, το χαμόγελο του προσώπου τους, οι ατελείωτες ερωτήσεις τους "επί παντός επιστητού"και η απάντηση και επιβεβαίωση τους ότι "Αληθώς Ανέστη ο Κύριος".

    ι' αυτά τα παιδιά, λέει και ξαναλέει ο π. Χρυσόστομος, μας αφήνει ο Θεός και ζούμε, μας συγχωρεί και δεν μας αφανίζει για την αχαριστία και τις ατελείωτες αμαρτίες μας, γι' αυτά τα αθώα και γλυκά πλάσματα που ομορφαίνουν και καθαρίζουν την βρώμικη ζωή μας".


    Εμείς οφείλουμε από την μεριά μας, γονείς, δάσκαλοι, κατηχητές, ιερείς, όλοι όσοι μπορούμε να είμαστε πάντα δίπλα τους και να τους διευκολύνουμε, να τους διδάσκουμε, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα τους, να κάνουμε ακόμη και πως δεν βλέπουμε τα λάθη τους κάποιες στιγμές, αλλά πάντοτε σκοπός μας να είναι να τους οδηγήσουμε με αγάπη στον δρόμο του Θεού, στην εκκλησιά και στο απάγκιο λιμάνι που τους δίνει η αγκαλιά του Χριστού και το κατηχητικό Σχολείο μας.

Ευχαριστούμε κυραδασκάλα, ευχαριστούμε παιδιά...
...Να μας ξανάρθετε!!!
TAG