ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ, ΤΩΝ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΤΗΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Ο Χριστός που ευλογεί τα παιδιά...ευλογεί και τους μαθητές μας.

Όταν οι μαθητές προσεύχονται...

    Την Τετάρτη 15η Μαΐου 2013 επέλεξε ο ιερέας μας, π. Χρυσόστομος Τελίδης να τελέσει την Ιερά Παράκληση για τους διαγωνιζόμενους στις εξετάσεις των υποψηφίων μαθητών και σπουδαστών των Ανωτέρων και Ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της περιοχής μας.
    Παρακάτω, στην ιστοσελίδα του ναού μας, αναρτήσαμε και σας παρουσιάζουμε την ομιλία του π. Χρυσοστόμου στα παιδιά που συμμετείχαν στην σύναξη μας αυτήν, αλλά και μερικές φωτογραφίες που έβγαλαν τα παιδιά του ανώτερου κατηχητικού μας, αλλά και κατηχητόπουλα του π. Χρυσοστόμου, επίσης όμως και έμπειροι φωτορεπόρτερ πλέον της 2ης ιστοσελίδας μας, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας. (enetheopatoron.blogspot.gr)


Αγαπητά μου παιδιά,
               Συμμεριζόμενος την αγωνία και τον αγώνα σας τον οποίο δίνεται σε λίγες μέρες προκειμένου να εισαχθείτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή τις προαγωγικές εξετάσεις σας για να περάσετε στις επόμενες τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, σκέφτηκα να κάνουμε αυτήν την μικρή σύναξη.

          Για αρχή της συνάντησης μας αυτής σκέφτηκα να έχει τον Εσπερινό της ημέρας, μετά την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως του Χριστού μας, διαμορφωμένη όμως ειδικά για εσάς που ξεκινάτε τις εξετάσεις σας σε λίγο, όπου κατά την διάρκεια της να διαβάσει ο ιερέας τα ονόματα που του φέρατε, τα δικά σας  αλλά και αυτά των φίλων σας που δεν είναι εδώ κοντά μας, αλλά θα θέλατε να μοιραστούν μαζί σας την ευλογία του Κυρίου μας, μετά να έχει την ευχή της Εκκλησίας μας για όλους εσάς, τους σπουδαστές και τους μαθητές της Ενορίας μας, αλλά και όλους όσους είναι εδώ, κατόπιν να σας πω δυό κουβέντες για την προσπάθεια σας αυτή και μετά στο τέλος να σας αποχαιρετήσουμε μαζί με τον συνεφημέριο μου με τις ευχές μας, αλλά και ένα όμορφο ενθύμιο, ευλογημένο πάνω στην Αγία Τράπεζα κατά την ώρα της Παρακλήσεως, το οποίο και θα σας μοιράσω αμέσως μετά για να το φοράτε στο χέρι σας καθώς γράφετε τις εξετάσεις σας, αλλά και μια μικρή εικόνα του Χριστού μας, για να σας συντροφεύει εκείνη την ώρα και ένα ωραίο γλύκισμα για να μην ξεχνάτε την γλυκιά αγκαλιά Του,  ευλογίες όλα  του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, που θα σας βοηθήσουν στον δύσκολο και καμιά φορά επίπονο δρόμο της μάθησης.

          Βέβαια άλλο επιτυχία, άλλο ευτυχία. Μπορεί να πετύχετε στις εξετάσεις αυτές αλλά όχι στη ζωή και αντίθετα να μην πετύχετε στις εξετάσεις αυτές  αλλά να ευτυχήσετε στην ζωή σας. Σίγουρα η επιτυχία σας αυτή θα σας παρέχει βέβαια πολλά εφόδια για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των βιοποριστικών θεμάτων που θα προκείψουν και για μια αυξημένη μορφωτική ωριμότητα. 

Η ευτυχία όμως είναι μια εσωτερική κατάσταση!!!
          Ξέρετε κάποτε, πριν πολλά χρόνια, στα ίδια θρανία που τώρα κάθεστε, πέρασα και εγώ την σχολική ζωή μου και μάλιστα φοίτησα και στο ίδιο σχολείο με μερικούς  από τους γονείς σας, σαν συμμαθητής τους, οπότε θα ήθελα να σας καταθέσω την δική μου εμπειρία και ίσως μπορέσω να σας βοηθήσω με μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις εξετάσεις σας. Μάλιστα τις έχω αριθμήσει κιόλας για να τις κάνω πιο ευκολομνημόνευτες:

1. Βασικό θεμέλιο ο Χριστός !!! 
          Ήδη την αρχή την έχετε κάνει μέσα σε αυτήν την μικρή εκκλησιά μας και αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από την προσευχή σας. Ζητήσατε την βοήθεια του Χριστού μας για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πορεία της ζωή σας. Μην αναγάγετε βέβαια σε θεολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο τον αγώνα σας παραιτούμενοι από τον κόπο του διαβάσματος. Προσεύχεσθε και ο Κύριος θα εκτιμήσει πολλούς παράγοντες για το καλύτερο σας. Είναι Θεός αγάπης και δικαιοσύνης. Φορέστε το βραχιολάκι, που θα σας δώσω σε λίγο και που έχει επάνω του σαν σχέδιο τον Σταυρό του Κυρίου μας, κατά την ώρα των εξετάσεων σας αλλά και πάντα, κάντε και τον σταυρό σας πριν ξεκινήσετε να γράψετε, σταυρώστε και το γραπτό σας,  επικαλεστείτε τον Χριστό να σας δώσει πνεύμα διανοίας καθαρό και να σας φωτίσει, πάρτε την ευχή του πνευματικού σας πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και των γονέων σας πριν ξεκινήσετε από το σπίτι για τις εξετάσεις σας. 
        
2. Ψυχολογική κατάσταση
          Πρωτίστως να γνωρίζετε ότι η πνευματική σας και ψυχολογική σας κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες για την καλύτερη δυνατή απόδοσή σας. Αποφεύγετε λοιπόν κάθε γεγονός ή αφορμή που μπορεί να σας προκαλέσει απόσπαση της προσοχής σας και ψυχολογική πίεση. Κάποια άλλη στιγμή θα μπορέσετε να ασχοληθείτε και με αυτά τα θέματα. Δεν πάτε στην «κρεμάλα» ούτε κρίνεται η ζωή σας από τις εξετάσεις αυτές!!!  Υπάρχουν πολύ σημαντικότερες εξετάσεις όπου θα δώσουμε όλοι μας λόγο … στο θρόνο του Θεού. Ξεκινήστε με καλή διάθεση λέγοντας «Δόξα τω Θεώ» χαμογελώντας και διαδώστε την χαρούμενη αυτή διάθεση και στους φίλους σας.

3. Καλός ύπνος
           Μια ημέρα πριν εξεταστείτε στο μάθημα, καλύτερα να κοιμηθείτε νωρίς. Το άγχος ιδιαίτερα της πρώτης ημέρας τον εξετάσεων είναι λογικό, επομένως ένας ξεκούραστος ύπνος είναι ότι καλύτερο  προκειμένου να πάτε στο μάθημα με «καθαρό» μυαλό. Κάντε μια καλή επανάληψη πριν κοιμηθείτε, αλλά μην ξενυχτήσετε διαβάζοντας. Εάν δεν κοιμηθείτε καλά, το πιθανότερο είναι να είστε υπερβολικά κουρασμένοι την επόμενη ημέρα και να μην μπορείτε να αποδώσετε το μέγιστο δυνατό.

 4. Φαγητό και έξοδοι          Προσέξτε τις ημέρες λίγο πριν τις εξετάσεις να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στις εξόδους σας και στην προσωπική σας ζωή, φροντίστε να είναι όλα πιο ασφαλή και να δίνεται μεγάλη σημασία στην υγιεινή σας. Ακόμα και την διατροφή σας, φροντίστε να περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και φυσικούς χυμούς και να αποφεύγετε φαγητά που μπορούν εύκολα να είναι αλλοιωμένα. Μην φορτώνετε το στομάχι σας. Το πρωί πάρτε ένα μέτριο πρωινό οπωσδήποτε. Μην εμπιστεύεστε σκευάσματα ευεξίας!!! Εννοώ κάποια μυστήρια χάπια και κάποιες περίεργες σκόνες που τις ονομάζουν «συμπληρώματα διατροφής». Επίσης να μην τρώτε τίποτα από «έξω» για όλο το διάστημα των εξετάσεων σας, αλλά να εμπιστεύεστε μόνο τα φαγητά της μαμάς.
 
5.  Γράψτε πρώτα τα θέματα που ξέρετε
         Παίρνοντας τα θέματα, αφού κοιτάξετε όλα τα ερωτήματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να γράφετε πρώτο το ερώτημα που σας φαίνεται πιο εύκολο. Την στιγμή που συμμετέχετε στις πανελλήνιες εξετάσεις, είστε «κυνηγοί» μορίων, επομένως γράφοντας όσα πιο πολλά ερωτήματα ξέρετε θα σας διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επίδοση. Αφήστε τα θέματα που σας δυσκολεύουν για το τέλος, καθώς εάν αφοσιωθείτε σε ένα δύσκολο θέμα για αρκετή ώρα, υπάρχει κίνδυνος να μην λύσετε ούτε αυτό ούτε τα αλλά τα οποία μπορεί να σας είναι πιο εύκολα.

6. Διαβάστε κάθε θέμα αργά και προσεκτικά ώστε να κατανοήσετε πλήρως τι ζητείται
         Η κατανόηση των ερωτημάτων, είναι το πρώτο «μυστικό» για την επιτυχία. Καλό θα είναι ακόμα και κατά την διάρκεια της απάντησής σας να «τσεκάρετε» πάλι την ερώτηση, προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάποιο ερώτημα ή ότι δεν φύγατε εκτός θέματος. Επίσης, καλό θα είναι να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε, έτσι ώστε να μην δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια, αλλά να μην είσαστε και υπερβολικοί πελαγοδρομώντας πάνω στην κόλλα σας, κουράζοντας έτσι τους βαθμολογητές σας .

7. Αγνοείστε όσους σας μιλάνε
          Μην ασχοληθείτε με τους  φίλους σας, που απεγνωσμένα ζητούν «τα φώτα σας» για να γράψουν καλά. Δυστυχώς αυτές οι εξετάσεις είναι ανταγωνιστικές. Μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, προσπαθώντας να βοηθήσετε ή ακόμη χειρότερα κάποιος από τους επιτηρητές να σας μηδενίσει το γραπτό.   Προσέξτε!!! Ένα σκονάκι μπορεί όχι μόνο να μην σας βοηθήσει αλλά να σας αγχώσει και να σας δημιουργήσει ψυχολογική ένταση και σύγχυση. Άλλωστε είναι άδικο για τους συνδιαγωνιζόμενους σας, διόλου ηθικό και τις περισσότερες φορές αναποτελεσματικό και καταστροφικό !!!

8. Γράψτε στο πρόχειρο ότι σας είναι απαραίτητο για την λύση του ερωτήματος
          Κάποια στιγμή, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστείτε το πρόχειρο στην τελευταία σελίδα του γραπτού σας, είτε για το προσχέδιο μιας έκθεσης, είτε για την λύση μιας άσκησης κτλ. Καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε για να καταγράψετε τις σκέψεις σας και τα επιχειρήματα σας στην έκθεση και να ελέγξετε τις πράξεις σας στα μαθηματικά.

9. Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας
          Η εμφάνιση του γραπτού σας και η καλή ορθογραφία επηρεάζει σημαντικά τους βαθμολογητές. Φροντίστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και λάθη στη γραμματική ή προτάσεις δίχως νόημα. Ένα κακογραμμένο διαγώνισμα, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τον βαθμολογητή σε σύγκριση με ένα καθαρογραμμένο και καλογραμμένο.

10. Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μη σηκωθείτε να φύγετε αμέσως !!!!
          Αφού τελειώσατε, καθίστε λίγο ακόμα. Ηρεμήστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ρίξτε ακόμα μία δεύτερη ματιά στην κόλλα σας, «χαλαρά» όμως, λόγω εντοπιότητας άλλωστε, στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει. Αν διαπιστώσατε ότι θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε το χρόνο για να το κάνετε, αλλιώς μπορείτε να αποχωρήσετε. Μόλις είστε έτοιμοι να παραδώσετε το γραπτό σας ξανακάνετε και πάλι τον σταυρό σας. 
Μην κοιτάτε μετά την εξέταση τι γράψατε! Ότι έγινε,  έγινε πλέον! Ετοιμαζόμαστε με την καλύτερη ψυχολογία για το επόμενο μάθημα και ας μην ασχολούμαστε με ότι έχουμε ήδη γράψει. 

          Σας ευχόμαστε λοιπόν ολόψυχα εγώ και ο άλλος συνεφημέριος του ναού μας, Χρυσόστομοι και οι δύο, όχι μόνο καλή επι - τυχία αλλά και ευ - τυχία !!!

          Και να ξέρετε αγαπητά μου παιδιά, αφού έτσι σας νοιώθω, πως τύχη είναι … η δυνατότητα που δίνει ο Θεός στον κάθε άνθρωπο, στο καθένα από εμάς δημιούργημα Του για να Τον απορρίψει ή να Τον παραμερίσει αν θέλει, εκμεταλλευόμενος την απόλυτη ελευθερία που του έδωσε ο ίδιος ο Δημιουργός του, στις πράξεις του. 

          Η ευτυχία πάλι είναι άλλο πράγμα, είναι μια εσωτερική κατάσταση που σχετίζεται με την επίτευξη των στόχων που θέτει καθένας, αλλά κυρίως με την πληρότητα του ανθρώπου με το Άγιο Πνεύμα.

          Ένας άνθρωπος, ο οποιοσδήποτε από εμάς, χωρίς Χριστό έστω και αν είναι «τέρας μορφώσεως»  δεν θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα θέματα της δύσκολης ζωής που θα ακολουθήσει (μιλώ για αρρώστια, θάνατο, μιλώ για τον Θεό και τις εντολές Του, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις και τις ερωτικές σχέσεις που γνωρίζω πόσο πολύ σας βασανίζουν σ’αυτήν την φάση της ηλικίας σας, μιλώ για τον γάμο, την ανατροφή των παιδιών που θα αποκτήσετε, τις οικονομικές δυσκολίες, την εργασία σας αργότερα, την αβεβαιότητα και τόσα άλλα) με την ίδια ευκολία όπως ένας πιστός και ευλαβής άνθρωπος, που γνώρισε αρχικά τον Χριστό και την διδασκαλία Του, μέσα από το κατηχητικό σχολειό του, ή τις Κυριακές στην Θεία Λειτουργία ή από τον πνευματικό του ή από τον ιερέα της Ενορίας του, από τα λόγια του ή από την σιωπή και τα έργα του και μετά την διδασκαλία αυτήν την έκανε κτήμα του και τώρα στηρίζεται στις ακλόνητες και ξεκάθαρες αξίες της.

          Έτσι παιδιά μου θέλω να αγωνίζεστε με δύναμη και να μην απελπίζεστε σε κάθε δυσκολία, να αποζητάτε με επιμονή την ευτυχία σας, που πιστέψτε με, θα έχει γερά θεμέλια αφού θα στηρίζεται στην «άνωθεν σοφία» σας, αυτήν που αποκτήσατε από τον Θεό με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος στην Βάπτιση σας και θα συνεχίζεται να την καλλιεργείται μέχρι τέλους της ζωής σας, κάνοντας την να «ανθίσει» και όχι στην άλλη, την απλή, κοσμική και πεπερασμένη κοινή σοφία.

Καλή επιτυχία και πολύ-πολύ ευτυχία
 σ’ όλους τους διαγωνιζόμενους !!!

TAG