Η ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Όταν οι μαθητές μας 
προσεύχονται...
    Την Παρασκευή 13η Μαΐου 2016, στις 6.30 το απόγευμα τελέστηκε από τους ιερείς μας η καθιερωμένη πια Ιερά Παράκλησις προς τον Ζωοδότη και Φωτοδότη Χριστό, στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων και Δικάιων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, για τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές της Ενορίας μας, που σε λίγες μέρες από τώρα θα πάρουν μέρος είτε στις Πανελλήνιες εξετάσεις που ξεκινούν την Δευτέρα 16/5 για την εισαγωγή τους σε κάποια Πανεπιστημιακή Σχολή της αρεσκείας τους, είτε στις προαγωγικές εξετάσεις που ξεκινούν την Τρίτη 16/5,  για να συνεχίσουν το Γυμνάσιο ή το Λύκειο.
    Γνωρίζοντας πως η αγωνία της μαθητιώσσας νεολαίας είναι μεγάλη την περίοδο αυτή των εξετάσεων και κατανοώντας πλήρως την ανάγκη των παιδιών μας για ηθική υποστήριξη και βοήθεια, η Αγία Εκκλησία μας θέσπισε αυτήν την όμορφη Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως, η οποία τελείτε σχεδόν σε όλες τις Ενορίες της Ελλάδος, δίνοντας την ευκαιρία στον μαθητή που θα το θελήσει, να προσέλθει στον Ιερό Ναό της Ενορίας του και πριν μπει στην αρένα των εξετάσεων, να παρακαλέσει τον Χριστό μας για Θεία Φώτιση και Βοήθεια. 
    Η προσέλευση των μαθητών στην μικρή και υπόγεια, μα ζεστή και όμορφη εκκλησιά μας, την φιλόξενη κατακόμβη των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, που τώρα αγωνιζόμαστε να αποπερατώσουμε και τον επάνω περίλαμπρο ναό τους και που σύντομα θα λειτουργήσουμε για να στεγάσουμε τους Αγίους αυτούς προστάτες μας  και γονείς της Παναγίας μας, ήταν μικρή και κατώτερη των προσδοκιών μας, μολονότι γνωρίζουμε πως η Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, διαθέτει μεγάλο ποσοστό παιδιών που θα δώσουν φέτος εξετάσεις. 
    Μα αυτό δεν πτόησε τον ιερέα μας, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, και έτσι τέλεσε μια πολύ ωραία Παράκληση προς τον Δεσπότη Χριστό για τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις, με την βοήθεια του συνεφημερίου του, π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, αλλά και των κυριών του Ναού μας, οι περισσότερες μητέρες, Θείες και γιαγιάδες τους, που έψαλλαν μαζί τους ύμνους της Ακολουθίας και αμέσως μετέφερε τις ευχές του Επισκόπου μέσω της εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ  Βαρνάβα προς την μαθητιώσσα και σπουδάζουσα νεότητα της Μητροπολιτικής του 
περιφερείας και κατόπιν συμβούλεψε τους εξεταζόμενους μαθητές για την επίπονη προετοιμασία τους αυτή, με λόγια απλά, κατανοητά, κουβέντες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της νεολαίας μας που δοκιμάζεται στο στίβο των εξετάσεων τους, που θα κρίνει εν μέρει και το μέλλον τους.
    Δεν παρέλειψε να συγχαρεί επί τη ευκαιρία τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου της Νέας Ευκαρπίας για την θεατρική παράσταση με τίτλο "Ποτέ ξανά", που έδωσαν την προηγούμενη μέρα στα πλαίσια του "Φεστιβάλ Παιδείας" που διοργανώνει ο Δήμος μας, του Παύλου Μελά κάθε χρόνο αυτόν τον 
καιρό, αλλά και την ποδοσφαιρική ομάδα της Ενορίας μας, τους "Θεοπάτορες" που θριάμβευσαν στα γήπεδα αποκομίζοντας το χρυσό κύπελλο του Πρωταθλητή της Μητροπόλεως μας, στο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα "Ενοριακά Νεανικά Παιχνίδια 2016" και που την Κυριακή που μας έρχεται 15η Μαΐου θα συμμετάσχει στην Τελετή Λήξης του και θα παραλάβει την χρυσή κούπα από τα χέρια του Επισκόπου μας.  
    Στο τέλος,  εκτός της αοράτου ευλογίας και της δύναμης του Θεού, που πήραν από την προσευχή τους αυτή στον Δεσπότη και Ζωοδότη Χριστό, τους μοίρασε ο π. Χρυσόστομος και μια ορατή ευλογία, το δώρο της Ενορίας μας στους μαθητές της, ένα κομποσκοινάκι για να τον φορούν στο χέρι 
τους και μια μικρή εικόνα με την Κοίμηση της Αγίας Άννας για να τους προστατεύει και να τους δίνει δύναμη την ώρα των εξετάσεων τους, μα και ένα γλυκό κέρασμα για να θυμούνται την γλυκιά και ασφαλή αγκαλιά της μικρής εκκλησιάς μας και την όμορφη συνάντηση μας αυτή.   
    Παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα" σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές, ή καλύτερα κάποιες εμπειρικές γνώσεις και νουθεσίες του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, προς στους μαθητές και σπουδαστές της Ενορίας μας, από την περσινή ομιλία της Ακολουθίας της Ιεράς Παρακλήσεως για τους εξεταζόμενους μαθητές, και εμείς σας ευχόμαστε μέσω της ιστοσελίδας των παιδιών της Ενοριακής Νεανικής Εστίας, της "Ιθάκης" μας, ολόψυχα σε όλους τους μαθητές μας...
Καλή επιτυχία 
και δύναμη για τις εξετάσεις τους!!!
*περσινή ομιλία του π. Χρυσοστόμου Τελίδη,
 για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις...
Συμβουλές 
για τους μαθητές μας, 
που δίνουν τις εξετάσεις τους:

Αγαπητά μου παιδιά,
               Συμμεριζόμενος την αγωνία και τον αγώνα σας τον οποίο δίνεται σε λίγες μέρες προκειμένου να εισαχθείτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή τις προαγωγικές εξετάσεις σας για να περάσετε στις επόμενες τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, σκέφτηκα να κάνουμε αυτήν την μικρή σύναξη.
Για αρχή της συνάντησης μας αυτής σκέφτηκα να τελέσουμε τον Εσπερινό της ημέρας και μετά την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως του Χριστού μας, που έψαλλαν μαζί με εσάς τόσο όμορφα οι κυρίες της Ενορίας μας, οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι Θείες σας, οι γλυκιές Ανθοκηπιώτισσες, που και πάλι έτρεξαν στο κάλεσμα του ιερέως για όλους σας, τους νέους και τους μαθητές μας της γειτονιάς μας, μια προσευχή διαμορφωμένη όμως ειδικά για όλους εσάς που ξεκινάτε την εβδομάδα που μας έρχεται τις εξετάσεις σας.
Κατά την διάρκεια της Παράκλησης ο ιερέας διάβασε μυστικά μπροστά στην εικόνα του Χριστού μας τα ονόματα που του φέρατε, τα δικά σας  αλλά και αυτά των φίλων σας που δεν είναι εδώ κοντά μας, αλλά θα θέλατε να μοιραστούν μαζί σας την ευλογία του Κυρίου μας. Στην συνεχεία της, ο ιερέας και πάλι, διάβασε την ευχή της Εκκλησίας μας για όλους εσάς, τους σπουδαστές και τους μαθητές της Ενορίας μας, αλλά και όλους όσους είναι εδώ, ακόμα και όσους απουσιάζουν. Κατόπιν σκέφθηκα να σας πω και δυό κουβέντες, συμβουλές για μερικούς, επισημάνσεις για άλλους, όχι ως ειδήμων αλλά ως πνευματικός σας πατέρας, αλλά και ως πρώην μαθητής που πέρασε από την θέση που τώρα βρίσκεστε, να σας μιλήσω με τρόπο απλό και κατανοητό για την προσπάθεια σας αυτή, της προετοιμασίας σας για τις εξετάσεις.
Μετά στο τέλος σκέφθηκα να σας αποχαιρετήσω μαζί με τις πατρικές ευχές μου, αλλά και ένα όμορφο ενθύμιο, ευλογημένο πάνω στην Αγία Τράπεζα κατά την ώρα της Παρακλήσεως, το οποίο και θα σας μοιράσω αμέσως μετά, έναν όμορφο σταυρό, το σημάδι του κάθε χριστιανού, για να το φοράτε κατάστηθα καθώς γράφετε τις εξετάσεις σας, αλλά και μια μικρή εικόνα του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Παϊσίου, για να πρεσβεύει στον ιδρυτή της Χριστό και να σας συντροφεύει εκείνη την δύσκολη ώρα, αλλά και ένα ωραίο γλύκισμα για μην ξεχάσετε ποτέ την γλυκιά και πάντα ανοιχτή αγκαλιά της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μα και τις ευλογίες της δικής μας Ενορίας και της μοναδικής στον κόσμο αφιερωμένης στο όνομα των Αγίων Θεοπατόρων μικρής και υπόγειας προς το παρόν εκκλησιάς μας, που τώρα χτίζουμε εδώ στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας και ήδη σε πολύ χρονικό διάστημα καταφέραμε και τελειώσαμε με την αγάπη όλων σας την πρώτη φάση της κατασκευής της, του «πατρικού σπιτιού» της Παναγίας μητέρας όλων μας και των Δικαίων γονέων της, του Θεοπροπάτορος Ιωακείμ και της Θεοπρομήτορος Άννας, των προστατών σας, οι οποίοι και θα σας βοηθήσουν στον δύσκολο και καμιά φορά επίπονο δρόμο της μάθησης που θα σας φέρει αν την χρησιμοποιήσετε σωστά την επιτυχία και την ευτυχία.
Βέβαια άλλο επιτυχία, άλλο ευτυχία. Μπορεί να πετύχετε στις εξετάσεις αυτές αλλά όχι στη ζωή και αντίθετα να μην πετύχετε στις εξετάσεις αυτές αλλά να ευτυχήσετε στην ζωή σας. Σίγουρα η επιτυχία σας αυτή θα σας παρέχει βέβαια πολλά εφόδια για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των βιοποριστικών θεμάτων που θα προκύψουν και για μια αυξημένη μορφωτική ωριμότητα. Η ευτυχία όμως είναι μια εσωτερική κατάσταση!!!
         Ξέρετε κάποτε, πριν πολλά-πολλά χρόνια, στα ίδια θρανία που τώρα κάθεστε, πέρασα και εγώ την σχολική ζωή μου και μάλιστα φοίτησα και στο ίδιο σχολείο με μερικούς   από τους γονείς σας, σαν συμμαθητής τους, οπότε θα ήθελα να σας καταθέσω την δική μου εμπειρία και ίσως μπορέσω να σας βοηθήσω με μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις εξετάσεις σας. Μάλιστα τις έχω αριθμήσει κιόλας για να τις κάνω πιο ευκολομνημόνευτες:
1. Βασικό θεμέλιο ο Χριστός !!! 

        Ήδη την αρχή την έχετε κάνει μέσα σε αυτήν την μικρή εκκλησιά μας και αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από την προσευχή σας. Ζητήσατε την βοήθεια του Χριστού μας για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πορεία της ζωή σας. Μην αναγάγετε βέβαια σε θεολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο τον αγώνα σας παραιτούμενοι από τον κόπο του διαβάσματος. Προσεύχεσθε και ο Κύριος θα εκτιμήσει πολλούς παράγοντες για το καλύτερο σας. Είναι Θεός αγάπης και δικαιοσύνης. Φορέστε τον ευλογημένο σταυρό, που θα σας δώσω σε λίγο, κατά την ώρα των εξετάσεων σας αλλά και πάντα, κάντε και το σημείο του σταυρού πριν ξεκινήσετε να γράψετε, σταυρώστε και το γραπτό σας, επικαλεστείτε τον Χριστό να σας δώσει πνεύμα διανοίας καθαρό και να σας φωτίσει, πάρτε την ευχή του πνευματικού σας πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και των γονέων σας πριν ξεκινήσετε από το σπίτι για τις εξετάσεις σας.    
2. Ψυχολογική κατάσταση
         Πρωτίστως να γνωρίζετε ότι η πνευματική σας και ψυχολογική σας κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες για την καλύτερη δυνατή απόδοσή σας. Αποφεύγετε λοιπόν κάθε γεγονός ή αφορμή που μπορεί να σας προκαλέσει απόσπαση της προσοχής σας και ψυχολογική πίεση. Κάποια άλλη στιγμή θα μπορέσετε να ασχοληθείτε και με αυτά τα θέματα. Δεν πάτε στην «κρεμάλα» ούτε κρίνεται η ζωή σας από τις εξετάσεις αυτές!!!  Υπάρχουν πολύ σημαντικότερες «εξετάσεις» όπου θα δώσουμε όλοι μας κάποια στιγμή και μάλιστα αυτές θα είναι μπροστά στο θρόνο του Θεού. Ξεκινήστε με καλή διάθεση λέγοντας «Δόξα τω Θεώ» χαμογελώντας και διαδώστε την χαρούμενη αυτή διάθεση και στους φίλους σας.
3. Καλός ύπνος
        Μια ημέρα πριν εξεταστείτε στο μάθημα, καλύτερα να κοιμηθείτε νωρίς. Το άγχος ιδιαίτερα της πρώτης ημέρας τον εξετάσεων είναι λογικό, επομένως ένας ξεκούραστος ύπνος είναι ότι καλύτερο  προκειμένου να πάτε στο μάθημα με «καθαρό» μυαλό. Κάντε μια καλή επανάληψη πριν κοιμηθείτε, αλλά μην ξενυχτήσετε διαβάζοντας. Εάν δεν κοιμηθείτε καλά, το πιθανότερο είναι να είστε υπερβολικά κουρασμένοι την επόμενη ημέρα και να μην μπορείτε να αποδώσετε το μέγιστο δυνατό.
 4. Φαγητό και έξοδοι      
        Προσέξτε τις ημέρες λίγο πριν τις εξετάσεις να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στις εξόδους σας και στην προσωπική σας ζωή, φροντίστε να είναι όλα γύρω σας πιο ασφαλή και να δίνεται μεγάλη σημασία στην υγιεινή σας. Ακόμα και την διατροφή σας, φροντίστε να περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και φυσικούς χυμούς και να αποφεύγετε φαγητά που μπορούν εύκολα να είναι αλλοιωμένα. Μην φορτώνετε το στομάχι σας. Το πρωί πάρτε ένα μέτριο πρωινό οπωσδήποτε. Μην εμπιστεύεστε σκευάσματα ευεξίας!!! Εννοώ κάποια μυστήρια χάπια και κάποιες περίεργες σκόνες που τις ονομάζουν «συμπληρώματα διατροφής». Επίσης να μην τρώτε τίποτα από «έξω» για όλο το διάστημα των εξετάσεων σας, αλλά να εμπιστεύεστε μόνο τα φαγητά της μαμάς.
5.  Γράψτε πρώτα τα θέματα που ξέρετε
Παίρνοντας τα θέματα, αφού κοιτάξετε όλα τα ερωτήματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να γράφετε πρώτο το ερώτημα που σας φαίνεται πιο εύκολο. Την στιγμή που συμμετέχετε στις πανελλήνιες εξετάσεις, είστε «κυνηγοί» μορίων, επομένως γράφοντας όσα πιο πολλά ερωτήματα ξέρετε θα σας διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επίδοση. Αφήστε τα θέματα που σας δυσκολεύουν για το τέλος, καθώς εάν αφοσιωθείτε σε ένα δύσκολο θέμα για αρκετή ώρα, υπάρχει κίνδυνος να μην λύσετε ούτε αυτό ούτε τα αλλά τα οποία μπορεί να σας είναι πιο εύκολα.
6. Διαβάστε κάθε θέμα αργά και προσεκτικά ώστε να κατανοήσετε πλήρως τι σας ζητείται να κάνετε
         Η κατανόηση των ερωτημάτων, είναι το πρώτο «μυστικό» για την επιτυχία. Καλό θα είναι ακόμα και κατά την διάρκεια της απάντησής σας να «τσεκάρετε» πάλι την ερώτηση, προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι δεν σας ξέφυγε κάποιο ερώτημα ή ότι δεν φύγατε εκτός θέματος. Επίσης, καλό θα είναι να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε, έτσι ώστε να μην δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια, αλλά να μην είσαστε και υπερβολικοί πελαγοδρομώντας πάνω στην κόλλα σας, κουράζοντας έτσι τους βαθμολογητές σας .
7. Αγνοείστε όσους σας μιλάνε
         Μην ασχοληθείτε με τους  φίλους σας, που απεγνωσμένα ζητούν «τα φώτα σας» για να γράψουν καλά. Δυστυχώς αυτές οι εξετάσεις είναι ανταγωνιστικές. Μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας, προσπαθώντας να βοηθήσετε ή ακόμη χειρότερα κάποιος από τους επιτηρητές να σας μηδενίσει το γραπτό.   Προσέξτε!!! Ένα σκονάκι μπορεί όχι μόνο να μην σας βοηθήσει αλλά να σας αγχώσει και να σας δημιουργήσει ψυχολογική ένταση και σύγχυση. Άλλωστε είναι άδικο για τους συνδιαγωνιζόμενους σας, διόλου ηθικό και τις περισσότερες φορές αναποτελεσματικό και καταστροφικό !!!
8. Γράψτε στο πρόχειρο ότι σας είναι απαραίτητο για την λύση του ερωτήματος
          Κάποια στιγμή, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστείτε το πρόχειρο στην τελευταία σελίδα του γραπτού σας, είτε για το προσχέδιο μιας έκθεσης, είτε για την λύση μιας άσκησης κτλ. Καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε για να καταγράψετε τις σκέψεις σας και τα επιχειρήματα σας στην έκθεση και να ελέγξετε τις πράξεις σας στα μαθηματικά.
9. Προσέξτε την εμφάνιση του γραπτού σας
          Η εμφάνιση του γραπτού σας και η καλή ορθογραφία, που παρεμπιπτόντως κανένα από τα παιδιά δεν της δίνει πια σημασία στο σχολείο, ίσως ούτε και οι δάσκαλοι σας και μάλιστα για ευκολία όλοι σας έχετε καταφύγει στα greeklich, μια καινούργια γραφή που όλο και περισσότερο βλέπω να χρησιμοποιείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφοντας όλο και πιο πολύ τον ελληνικό τρόπο σκέψης, λόγου  και γραφής, επηρεάζει σημαντικά τους βαθμολογητές. Φροντίστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και λάθη στη γραμματική ή προτάσεις δίχως νόημα. Ένα κακογραμμένο διαγώνισμα, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τον βαθμολογητή σε σύγκριση με ένα καθαρογραμμένο και καλογραμμένο.
10. Όταν τελειώσετε και με το τελευταίο ερώτημα, μη σηκωθείτε να φύγετε αμέσως !!!!
Αφού τελειώσατε, καθίστε λίγο ακόμα. Ηρεμήστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ρίξτε ακόμα μία δεύτερη ματιά στην κόλλα σας, «χαλαρά» όμως και λόγω εντοπιότητας για εμάς τους Θεσσαλονικείς, στα θέματα. Κάνετε έναν έλεγχο αν απαντήσατε όντως σε όλα τα θέματα όπως νομίζετε. Μήπως ξεχάσατε να γράψετε κάποιο θέμα ή κάποιο ερώτημα, ενώ έχετε την εντύπωση ότι το έχετε γράψει. Αν διαπιστώσατε ότι θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε το χρόνο για να το κάνετε, αλλιώς μπορείτε να αποχωρήσετε. Μόλις είστε έτοιμοι να παραδώσετε το γραπτό σας ξανακάνετε και πάλι τον σταυρό σας. Μην κοιτάτε μετά την παράδοση του γραπτού σας τι γράψατε! Ότι έγινε, έγινε πλέον! Ετοιμαζόμαστε με την καλύτερη ψυχολογία για το επόμενο μάθημα και ας μην ασχολούμαστε με ότι έχουμε ήδη γράψει. 
Σας εύχομαι λοιπόν ολόψυχα τόσο εγώ όσο και ο συνεφημέριος μου, ο άλλος π. Χρυσόστομος, που λείπει σήμερα λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων,  όχι μόνο καλή επι - τυχία αλλά και ευ - τυχία !!! Και να γνωρίζεται αγαπητά μου παιδιά, αφού έτσι πραγματικά σας νοιώθω, πως τύχη είναι … η δυνατότητα που δίνει ο Θεός στον κάθε άνθρωπο, στο καθένα από εμάς δημιούργημα Του για να Τον απορρίψει ή να Τον παραμερίσει αν θέλει, εκμεταλλευόμενος την απόλυτη ελευθερία που του έδωσε ο ίδιος ο Δημιουργός του, στις πράξεις του και στην ζωή του. Η ευτυχία πάλι είναι άλλο πράγμα, είναι μια εσωτερική κατάσταση που σχετίζεται με την επίτευξη των στόχων που θέτει ο καθένας μας, αλλά κυρίως με την πληρότητα του ανθρώπου με το Άγιο Πνεύμα.
          Ένας άνθρωπος, ο οποιοσδήποτε από εμάς, χωρίς Χριστό έστω και αν είναι «τέρας μορφώσεως»  δεν θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα θέματα της δύσκολης ζωής που αποδεδειγμένα θα ακολουθήσουν (μιλώ για αρρώστια, θάνατο, μιλώ για τον Θεό και τις εντολές Του, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμα και τις ερωτικές σχέσεις που γνωρίζω πόσο πολύ σας βασανίζουν σ’ αυτήν την φάση της ηλικίας σας, μιλώ για τον γάμο, την ανατροφή των παιδιών που θα αποκτήσετε όταν έρθει η ώρα, μιλώ για την σταδιοδρομία που θα διαλέξετε, τις οικονομικές δυσκολίες, την εργασία σας αργότερα, την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας και τόσα άλλα) δεν θα την αντιμετωπίσει λοιπόν την ζωή με την ίδια ευκολία όπως ένας πιστός και ευλαβής άνθρωπος, που γνώρισε τον Χριστό και την διδασκαλία Του, από τους γονείς του αρχικά, ή μέσα στο Δημοτικό Σχολείο που ακολούθησε ή από το κατηχητικό σχολειό του, ή τις Κυριακές στην Θεία Λειτουργία ή από τον πνευματικό του ή από τον ιερέα της Ενορίας του, από τα λόγια του ή από την σιωπή και τα έργα του. Και μετά, αφού την διδασκαλία αυτήν την έκανε κτήμα του, τώρα στηρίζεται σε αυτήν και στις ακλόνητες και ξεκάθαρες αξίες της για να την κάνει πράξη και βίωμα.
Έτσι παιδιά μου θέλω να αγωνίζεστε με δύναμη και να μην απελπίζεστε σε κάθε δυσκολία. Να αποζητάτε με επιμονή την ευτυχία σας, που πιστέψτε με, θα έχει γερά θεμέλια μόνο αφού θα στηρίζεται στην «άνωθεν σοφία» σας, αυτήν που αποκτήσατε από τον Θεό με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος στην Βάπτιση σας και στο Χρίσμα αμέσως μετά για να πάρετε τις χάρες του και συμμετέχοντας από τότε  τακτικά και στα υπόλοιπα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία με την Θεία Μετάληψη ή στην Εξομολόγηση, την Μετάνοια δηλαδή πριν από την  Θεία Κοινωνία, αλλά και τα άλλα Μυστήρια που προαιρετικά τα ονομάζει η Εκκλησία μας, αυτό του Γάμου ή του Ιερού Ευχελαίου τακτικά στα σπίτια μας και αν θέλει ο Θεός και αυτό το μέγα της Ιεροσύνης Μυστήριο που είναι για λίγους και εκλεκτούς, αυτό που αξίωσε και εμένα ο Θεός τιμώντας με να λάβω πριν από πολλά χρόνια και να υπηρετήσω την Εκκλησία Του.
Όμως αυτή την ευλογημένη σοφία που λαμβάνουμε μέσω της Εκκλησίας, καλούμαστε όλοι μας ως μέλη της να συνεχίσουμε να την καλλιεργούμε και να την δυναμώνουμε μέχρι το τέλους της ζωής σας, κάνοντας την να μεγαλώσει να πολλαπλασιαστεί, να «ανθίσει» και να μεταδοθεί. Όσο για την άλλη σοφία, αυτήν για την οποία διαγωνίζεστε αύριο, την απλή, την κοσμική και πεπερασμένη, την κοινή σοφία, μα πιστέψτε με, και απαραίτητη, αυτήν μπορεί ο καθένας να την αποκτήσει, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, προσπαθώντας και διαβάζοντας, καλή ώρα και γράφοντας εξετάσεις για να προαχθείτε στο επόμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αρεσκείας σας, όπως εσείς.
Καλή επιτυχία και πολύ-πολύ ευτυχία
 σ’ όλους τους διαγωνιζόμενους.

Ο θεός μαζί σας!!!
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης
TAG